Kannanotto 30.7.
SYL ja SAMOK: Opintotuen uudistuksen mahduttava budjettiin
Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry ja Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto ? SAMOK ry ovat pettyneitä valtiovarainministeriön esitykseen valtion talousarvioksi vuodelle 2011. Opetus- ja kulttuuriministeriö esitti opintorahan sitomista elinkustannusten kehitykseen ja korotusta korkeakouluopiskelijoiden ateriatukeen. Valtiovarainministeriö viivasi kuitenkin esityksessään nämä tarpeelliset kehittämiskohteet tylysti yli.
Useat perustoimeentuloa turvaavat etuudet ollaan SATA-komitean esityksen mukaisesti sitomassa kansaneläkeindeksiin ensi vuonna, mutta opintotuki ollaan jättämässä edelleen indeksien ulkopuolelle.
Opintorahan reaaliarvo laski 29 % vuodesta 1992 vuoteen 2009, ja vuonna 2008 tehdyn tasokorotuksenkin jälkeen opintorahan ostovoima on noin 15% alhaisempi kuin nykyistä opintotukijärjestelmää perustettaessa. Samaan aikaan VM silti olettaa budjettiesityksessään, että tavoiteajassa valmistuneiden määrä nousee selvästi vuodelle 2011.
?Opintotuki on sidottava indeksiin ensi maaliskuussa, eli samaan aikaan, kun sosiaaliturvaan tehdään muitakin vastaavia muutoksia. Vaarana on, että tarpeelliset muutokset jäävät seuraavissa hallitusneuvotteluissa muiden asioiden jalkoihin, ja opiskelumahdollisuuksien helpottaminen unohtuu?, arvelee SAMOK:n puheenjohtaja Simo Takanen. ?Opiskelun nopeuttamisen suurin pullonkaula on toimeentulo?, muistuttaa Takanen.
Samaan aikaan valtiovarainministeriö esittää, että esimerkiksi energiaverotus kiristyy, mikä heijastunee vuokrien kautta suoraan myös opiskelijoiden asumisen kustannuksiin.
?On surkeaa, että esitetty budjetti todellisuudessa heikentää opiskelijan asemaa. Budjetti sulkee silmät siltä tosiasialta, että opiskelijan pakollisten menojen nouseminen tuntuu suoraan käytettävissä olevissa tuloissa, koska tuki ei nouse suhteessa kustannustasoon?, kummastelee SYL:n puheenjohtaja Matti Parpala. ?Opintotuen kaikkien elementtien, myös asumislisän, sitominen indeksiin suojaisi muiden pienituloisten ohella myös opiskelijoita tällaisilta muutoksilta?, Parpala toteaa.
Opiskelijajärjestöt tukevat ministeri Wallinia, joka lupaa edelleen esittää opintorahan indeksiin sitomista hallituksen budjettiriihessä (AL 30.7.).
Opintotuen uudistaminen
Hallituskauden puolivälin tarkastelun yhteydessä perustettiin työryhmä opintotuen kehittämiseksi päätoimista opiskelua tukevaan suuntaan. Opintorahan sitominen indeksiin ja opintotuen huoltajakorotus olivat työryhmän joulukuussa 2009 jättämien esitysten joukossa, ja SYL ja SAMOK katsovat niiden tukevan opintojen sujuvaa suorittamista. Jos tavoitteena on työurien pidentäminen myös opintotuen keinoin, on siihen hyväksyttävä myös lisäpanostuksia.
?Opiskelijajärjestöt olivat valmiita hyväksymään työryhmän esityksistä myös tiukennuksia indeksiin sitomisen ja huoltajakorotuksen vastineeksi. Jos parannukset eivät etene, aiomme varmasti harkita kantaamme koko uudistukseen uudestaan?, Parpala huomauttaa.
SYL ja SAMOK laittavat nyt toivonsa hallituksen budjettiriiheen ja muistuttaa, että opinnot eivät voi sujua jatkuvien toimeentulohuolien alla. ?Opintorahan indeksiin sitomista ei pidä ymmärtää menolisäyksenä, koska sen vaikutus noudattelee yleistä talouskasvua. Hinta on pieni niistä hyödyistä, jotka muutoksilla olisi saatavissa?, sanoo Takanen lopuksi.
Opintotuen sitominen indeksiin maksaa OKM:n laskelmien mukaan vuodelle 2011 noin 400 000 euroa, jonka jälkeen määrä riippuu vuosittain elinkustannusten kehityksestä.
Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto ? SAMOK ry
Simo Takanen Jani Hyppänen puheenjohtaja pääsihteeri
Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry
Matti Parpala Tuomas Viskari puheenjohtaja pääsihteeri
Lisätietoja: puheenjohtaja Simo Takanen, 050 389 1000, etunimi.sukunimi at samok.fi puheenjohtaja Matti Parpala, 044 906 5007, etunimi.sukunimi at syl.fi
välitti
linkki-historia@lists.jkl.hacklab.fi