Kiinnostaako ainejärjestötoiminta?
Linkki Jyväskylä ry:n syyskokous järjestetään 19.10.2010 Opinkiven saunalla klo 19:00, jossa valitaan yhdistyksen hallitus vuodelle 2011. Hallitukseen kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja sekä kuusi muuta hallituksen jäsentä, jotka ovat perinteisesti olleet kaksi tapahtumavastaavaa, kaksi yritysvastaavaa sekä opiskeluvastaava ja tiedottaja.
Hallituksessa toimiminen ei edellytä aikaisempaa kokemusta järjestötoiminnasta, mutta kokemuksesta ei ole haittaa. Uuden hallituksen jäsenet koulutetaan vanhan hallituksen toimesta, jotenka aivan tyhjältä pöydältä tähän hommaan ei tarvitse ryhtyä. Lisäksi apua ja opastusta saa aina kysyttäessä.
Hallituksen tehtävä on ajaa Linkin jäsenten etuja. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että hallitus järjestää jäsenille vapaa-ajan tapahtumia, huolehtii opiskelijatilasta, hankkia uusille opiskelijoille haalarit, kehittää yhteistyötä tietotekniikan laitoksen ja it-alan yritysten kanssa yms. Alempana tässä viestissä on istuvan hallituksen jäsenten kertomuksia siitä, mitä kukin on omassa tehtävässänsä vuoden aikana tehnyt.
Jos kiinnostuit järjestötoiminnasta tai haluat tietää siitä lisää, niin kysymyksiä voi lähettää Linkin hallituslistalle: linkki-hallitus at lists.jyu.fi. Ehdokkaaksi asettuminen tapahtuu saapumalla syyskokoukseen ja ilmoittamalla paikan päällä halukkuutensa toimia hallituksessa.
PUHEENJOHTAJA SEKÄ VARAPUHEENJOHTAJA
"Puheenjohtaja on ainejärjestön ensisijainen kontakti, niin yrityksille, yhdistyksille kuin opiskelijoillekin.
Vastuualueisiin kuuluu kokouksien suunnittelut, esityslistan laatiminen sekä kokouksissa johtaminen. Kokouksesta on syytä tiedottaa muuta hallitusta ajoissa, ellei ajankohtaa ole päätetty etukäteen.
Tietotekniikan laitoksen johtoryhmässä sekä muissa palavereissa vierailu. Linkillä on pysyvästi edustaja kokouksessa läsnä.
Puheenjohtaja koittaa pitää itsensä tietoisena siitä, mitä muut tekevät ja auttaa heitä tarvittaessa kaikin tavoin. Hoitelee monia projekteja itsekin. Vuoden aikana olen auttanut monien tapahtumien järjestelyissä, mm. opintomenestysillassa ja IT-päivässä.
Yhdistykseen (ja varsinkin sellaisen perustamiseen) liittyy paperihommia. Nämä lankeavat aikalailla PJ:n hoidolle. Myös monet pienet ja yllättävät asiat tulee hoidettua. Puheenjohtaja tekee myös kaiken mitä ei onnistu nakittamaan jollekin muulle. Hyvä olisi myös käydä valiokuntien kokouksissa niin pysyy asioista kärryillä.
Puheenjohtajan paras kaveri hallituksessa on varapuheenjohtaja. Turha olla yksinvaltias kun hallituksessa on myös varapuheenjohtaja. Rehti hommien jakaminen kummankin ehtimisen ja muiden seikkojen mukaan edesauttaa tehokkaampaa yhdistyksen toimintaa. Kannattaa pysyä väleissä."
Anna-Maria Laattala Puheenjohtaja 2010
"Varapuheenjohtajalla ei ole varsinaisia määrättyjä tehtäviä, vaan hän olemassa sitä varten, että hän ottaa hoidettavakseen puheenjohtajan tehtävät, jos pj estyy hoitamasta tehtäviään.
Vaikka varapuheenjohtajalla ei ole määrättyjä tehtäviä, ei tässä hommassa aivan toimettomana tarvitse olla. Varapuheenjohtajaa voidaan pitää tietynlaisena yleismiehenä (tai naisena), joka tunkee nokkansa milloin mihinkäkin asiaan. Itse olen mm. toiminut kokousten puheenjohtajana tarvittaessa, tehnyt yrityssopimuksia ja ollut mukana järjestämässä tapahtumia."
Marko Malinen Varapuheenjohtaja 2010
SIHTEERI
"Sihteerin toimet ovat hyvinkin yksinkertaiset. Kirjoitan kokouksien yhteydessä pöytäkirjat ja huolehdin niiden tarkistamisen kahden pöytäkirjantarkastajan kanssa ja pidän huolen että he huolehtivat pöytäkirjojen tarkistuksen ajallaan. Vanhemmat pöytäkirjat tulevat nettiin sekä arkistoitavaksi Linkin tiloihin. Pidän myös huolen siitä, että jäsenistö ja hallitus tietää milloinka seuraava hallituksen kokous on. Tarvittaessa olen myös auttamassa muiden hallituksen jäsenien töiden kanssa."
Jarkko Mäensivu, Sihteeri 2010
RAHASTONHOITAJA
"Nimiä on monia: rahastonhoitaja, kirstunvartija, kultamunan hautoja jne. Virallinen nimi kuitenkin on rahastonhoitaja.
Tehtävä on yksinkertainen: ainejärjestön rahaliikenteen haaliminen, liikuttaminen ja pois antaminen, sekä kirjanpito kaikista näistä tapahtumista. Näiden tehtävien lisäksi rahastonhoitaja osallistuu muuhun hallitustoimintaa samaan tapaan kuin muutkin hallituslaiset. Kokoustaminen, käteiskassan kartuttaminen myymällä tilpehööriä ja kahvin osto ovat lähes viikottaisia tapahtumia. Kuukauden välein rahastonhoitaja tyhjentää ainejärjestön käteiskassan ja toimittaa rahat pankkiin. Rahastonhoitaja ei pidä siitä, jos käteiskassan kirjanpito ei ole ajantasalla.
Nykyisellä rahastonhoitajalla on myös pieni projekti. Projektin tarkoituksen on vaihtaa järjestelmää, jolla hoidetaan ainejärjestön kirjanpito. Nykyinen rahastonhoitaja tuli kuvioihin kesken kauden, niin asiat ovat vielä hakusessa. Nykyinen rahastonhoitaja kiittää."
Simo Haatainen, Rahastonhoitaja 2010
YRITYSVASTAAVAT
"Pääasiassa olen ollut yhteydessä eri yrityksiin, ja koittanut saada yhteistyökumppaneita Linkki Jyväskylä ry:lle. Sen lisäksi olen ollut mukana myös muissakin projekteissa, kuten Vappu-Ajelun yhteydessä useampiin baareihin, ja kysyimme tarjouksia ajelulle. Lisäksi olin hoitamassa Laitoksen kanssa hankkimassa PS3-koneita moniydinprosessorien kurssille. Tämän lisäksi olen ollut myös apuna monessa muussa pienemässä jutussa."
Kasperi Puurunen, Yritysvastaava 2010
"Olen yrittänyt muodostaa ja muodostanut yrityssuhteita sähköpostin ja puhelimen kautta. Tavoitteena on ollut saada Linkille sponsoreita, mutta myös excursiot ja IT-päivän kaltaiset asiat ovat esillä yritysten kanssa kommunikoidessa."
Aleksi Pulkkinen, Yritysvastaava 2010
TAPAHTUMAVASTAAVAT
"Tapahtumavastaava on sellainen pieni eliö, jolla on kätensä monessa sopassa. Näin siis ainejärjestön tapahtumiin liittyen. Tämähän ei tarkoita, että joutuisi yksinään kantamaan vastuun kaikista tapahtumista, sillä tukena on toinen tapahtumavastaava, mahdolliset tapahtumatoimihenkilöt sekä kokonainen työryhmä. Lähinnä tapahtumavastaavan kontolla on yrittää, että toimintasuunnitelmassa merkityt tapahtumat tulevat järjestettyä sekä toimia useissa tapahtumana jonkunlaisena tukena ja turvana sekä vastuuhenkilönä. Tapahtumavastaava toimii yhteyshenkilönä eri tahojen kanssa mahdollisten yhteistapahtumien yhteydessä ja pitää näissä huolta, että pientä Linkkiä ei sorreta. Näiden lisäksi kaikenlaisia juoksevia nakkeja, joista tietää lisää kun ne ovat ajankohtaisia."
Mikko Väänänen, Tapahtumavastaava 2010
"Tapahtumavastaavalla on hyvin selkeä toimenkuva: Pitää hoitaa tapahtumien järjestelyt. Mitä tähän sitten käytännössä liittyy? Esimerkiksi saunailtaa järjestäessä sovitaan hallituksen tai työryhmän kokouksessa jokin päivämäärä. Sitten soitan Jyy:n sivuilla olevaan Opinkiven varausnumeroon ja varaan saunan. Mahdollisessa työryhmässä tai muitten tapahtumavastaavien/-toimihenkilöiden/hallituksen kanssa sitten sovitaan, että miten mahdolliset tavarat ja syötävät saadaan paikalle, sekä miten siivous hoidetaan ja kuka hakee avaimen. Tapahtumapäivänä sitten mennään ajoissa paikalle, ja tarkastetaan paikat (esimerkiksi, että sauna on lämmin) ja odotellaan että ihmiset saapuvat. Saunaillan päätteeksi sitten hoidetaan siivous ja palautetaan avain. Tässä siis pähkinässä minun toimenkuvani. Tietysti erikseen on sitten tapahtumat, jotka järjestetään ainejärjestöjen kanssa yhteistyössä. Niissä joutuu kauniiden humanistityttöjen kanssa kokoustelemaan. Tapahtumavastaavana saa tehdä asioita, jotka vaikuttavat hyvin konkreettisesti ainejärjestön jäseniin, joten parhaimmillaan se on palkitsevaa. Hommasta saa myöskin hyvin palautetta, koska onnistuminen on yleensä helposti mitattava suure."
Heikki-Jussi Niemi, Tapahtumavastaava 2010
OPISKELUVASTAAVA
"Opiskeluvastaavaan tehtäviin kuuluu käydä (vähintään kaksi kertaa) opinto- ja tiedevaliokunnan kokouksissa ja raportoida niistä hallitukselle, myös jäsenistölle (enemmänkin kopo-sähköpostilistan kautta). Laitoksen ja tiedekunnan asiat, esimerkkina opetuksen kehitysryhmä, jossa tämänhetkinen opiskeluvastaava on tuomassa opiskelijanäkökulmaa esille. Tiedekuntaneuvoston asiat: hallopedien haku, niille suosituksien kirjoittaminen ja niiden koulutus. Toimintasuunnitelman muokkaaminen, opiskelijatila.
Kaikki muu on oikeastaan enemmän ja vähemmän omasta aktiivisuudesta kiinni. Opiskeluvastaavan työn seuraukset eivät ole niin konkreettisia kuin muiden hallitukseen kuuluvien (vrt. tapahtumavastaavat). Kyse on enemmän vaikuttamistyöstä."
Vili Auvinen, Opiskeluvastaava
TIEDOTTAJA
"Tiedottajana olen vastuussa tiedon välittymisestä Linkissä. Pääasialliset tiedotuskanavat ja samalla tiedottajan vastuualueet ovat Linkin sähköpostilistat sekä Linkin Korppi-ryhmä. Sähköpostini on tiedon hermokeskus, johon kerään tietoa esimerkiksi JYY:n sähköpostilistoilta, ja välitän sitä eteenpäin Linkin jäsenille ja hallitukselle. Huolehdin myös, että Linkin uudet jäsenet pääsevät nopeasti tiedotuksen piiriin ja saavat viestejä Linkin toiminnasta ja tapahtumista. Tiedottajan rooli on omalla tavallaan vapaampi kuin monet muut hallitusroolit, mutta myös vastuullinen. Tehtävät vaativat lähes päivittäistä huolenpitoa, ja ovat usein luonteeltaan kiireisiä."
Juho Tammela, Tiedottaja 2010
TOIMIHENKILÖT ovat hallitukselle suuri apu tapahtumia järjestettäessä, yhteistyökuvioita luodessa, opiskelijatilaa ylläpidettäessä, alumni- ja kansainvälisten opiskelijoiden sekä ympäristön huomioimisessa.
"Alumnivastaavan pääasiallinen tehtävä on pitää yhteyttä koulutusohjelmastamme valmistuneisiin, eli alumneihin. Tarkoituksena on pitää yllä opiskelijoiden suhdetta yliopistoon senkin jälkeen kun he ovat valmistuneet. Alumnivastaava informoi alumneja heitä mahdollisesti kiinnostavista kursseista, seminaareista, jatkokoulutusmahdollisuuksista ja muista tapahtumista. Hän myös järjestää alumneille tapahtumia, missä he pääsevät vaihtamaan kuulumisia keskenään, ja tapaamaan oman koulutusohjelmansa nykyisiä opiskelijoita. Tarkoitus on siten myös lähentää alumneja ja nykyisiä opiskelijoita keskenään."
Immanuel Anjam, Alumnivastaava 2010
"Maailma kaipaa pelastusta, mutta onneksi meillä on toimihenkilönä ympäristövastaava, joka ärähtää jos käytetään luontoystävättömiä tuotteita tai ydinsähköä. Suurin vastuu ympäristövastaavalla on hankkia Linkille ympäristömerkki ja nakittaa joku tiskaamaan tapahtumissa käytetyt kestoastiat (pitäen mielessä, että kertokäyttöjutut ovat nou nou). Sopiva nakituksen kohde voi olla esimerkiksi tapahtumavastaava. Ympäristövastaavan kontolla on myös käydä JYY:n ympäristövaliokunnan kokouksissa mahdollisimman usein."
Mikko Väänänen, Ympäristövastaava
linkki-historia@lists.jkl.hacklab.fi